Gerelateerde artikelen

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws.

Historiek

1983

Pierre Borms, zelfstandig handelaar in gewasbeschermingsmiddelen en meststoffen, raakt geboeid door de invloed van meststoffen op de groei en ontwikkeling van planten. Tijdens zijn vele contacten met professionele kwekers wordt hij regelmatig geconfronteerd met gebreksziekten. Doorgaans zijn deze problemen het gevolg van een verkeerde NPK-balans, een nutriëntengebrek of een verkeerde zuurtegraad (pH) van de grond.

Om deze problemen een oplossing te bieden start hij met de fabricatie van een eigen vloeibare meststof, onder het merk Sunplant®. Aanvankelijk werden enkel samengestelde NPK-meststoffen gemaakt. Na vele proeven werd het ook mogelijk om de juiste micronutriënten (spoorelementen) in de zuiverste vorm toe te voegen.

1987

Vanuit het buitenland kwam er vraag naar exact dezelfde meststoffen, maar met chelaathoudende micronutriënten.

Ook voor de Belgische markt werden de micronutriënten onder chelaatvorm ingebracht. Omdat de wetgeving nog niet was aangepast aan deze ontwikkelingen kon het gehalte aan micronutriënten niet op de verpakking gewaarborgd worden.

1996

Met Sunplant® Buxus wordt de eerste vloeibare meststof speciaal voor Buxus in België, wellicht zelfs in heel Europa, op de markt gebracht. De meststof waarborgt niet alleen de ideale NPK-verhouding, maar houdt ook rekening met het alkalofiele karakter en de ijzerbehoefte van Buxus.

2000

Door de hoogstaande en bijzondere kwaliteit van onze meststoffen werden deze al meerdere jaren gebruikt door orchideeënkwekerijen. Er kwam veel interesse vanuit deze sector voor de ontwikkeling van een jaarrond-formule; specifiek voor orchideeën.
Na uitgebreid onderzoek en in samenspraak met kwekers kwam Sunplant Orchidee op de markt in kleinere verpakkingen, waardoor het product ook voor de particuliere sector beschikbaar werd.

2002

In september werd een ultramoderne afvullijn voor verpakkingen van 250 ml tot 5 l in gebruik genomen.
Zowel het vullen, het sluiten, het labelen als het aanbrengen van traceernummers gebeurt volledig automatisch. Ook het sluiten en printen van de overdozen gebeurt automatisch.

2005

Zowel de inkomende grondstoffen, de productie als de uitgaande producten worden getraceerd.

2 oktober 2006

Door de groei van het bedrijf en het gebrek aan uitbreidingsmogelijkheden te Sint-Gillis-Dendermonde wordt de maatschappelijke zetel verplaatst naar Baasrode, waar dan al het grootste deel van de voorraad opgeslagen ligt en de afvullijn is geplaatst.
Ter zelfde tijd worden ook alle nevenactiviteiten ook naar Baasrode verhuisd.

De vestiging te Sint-Gillis-Dendermonde blijft dienst doen als opslag van minder courante producten en productie-eenheid voor de Sunplant®-meststoffen.

5 februari 2008

Een windhoos trekt een strook van vernieling door de streek van Dendermonde.

De vestiging te Sint-Gillis-Dendermonde ligt middenin de amper 50 meter brede baan van de storm: de opslag- en productiemagazijnen worden zwaar beschadigd. De aanbouwstallen van de naastgelegen boerderij van de ouders raken volledig verwoest. Ook de familiale woning wordt hard getroffen. Dankzij het goede weer de dagen erna blijft de woonst bewoonbaar.

Te Baasrode passeert de windhoos slechts enkele meters van de nieuwe vestiging. De schade blijft er gelukkig beperkt tot omvergewaaide containers.